Infofolder acne

Acne is een veel  voorkomende aandoening bij adolescenten , die gekenmerkt wordt door letsels in het gelaat op de romp en de rug.

Bij acne bestaat het probleem uit een te stroperig worden van talg.

Talg is normaliter een vloeibaar goedje dat zorgt voor het invetten van huid en haren.

Bij acne is de talg zo stroperig dat hij blijft vastzitten in de talgklier waardoor deze verstopt raakt. Hierdoor ontstaan  de zgn meeëters, ook wel comedonen, of  blackheads  of white heads genoemd.

Vervolgens zal de talgklier steeds verder opgerokken worden en krijgt men het effect van een ballon die opgeblazen wordt , waardoor deze ontploft. Op dat moment ontstaan er de ontstoken letsels of puistjes.

Het zijn  deze ontstekingen die op termijn leiden tot ontsierende littekens en putjes in de huid.  

De oorzaak van acne ligt niet in de voeding, zoals nog vaak gedacht wordt en ook niet in een slechte hygiëne van de huid. Acne zal rond de puberteit ontstaan omdat op dat moment oiv de beginnende aanmaak van hormonen de talgklieren in gang schieten.

De behandeling hangt vooral af van de presentatievorm, nl. al dan niet aanwezigheid van veel ontstoken letsels , beginnende littekenvorming , veel of weinig meeeters. Ook de leeftijd van de patient en de bestaansduur van de acné spelen een rol. 

In een eerste tijd wordt er vaak gestart met zalven (vooral gebaseerd op benzoylperoxide) al dan niet in combinatie met een licht antibioticum.

Voor ernstiger of meer gevorderde vormen kan een behandeling met isotretinoine overwogen worden.

Tenslotte kan er bij meisjes, jonge dames gestart worden met een “pil”.

Belangrijk is te beseffen dat dergelijke behandelingen steeds het nodige geduld vereisen  omdat er meestal meerder maanden dient behandeld te worden.