Infofolder pigmentvlekken

Pigmentvlekken nakijken behoort tot één van de belangrijkste taken van de huidarts. De bedoeling hiervan is huidkankers vroegtijdig te ontdekken en zo de kans op  genezing te verhogen.

Huidkankers behoren immers tot de meest gevaarlijke kankers die er zijn en enkel vroegtijdige ontdekking  draagt echt bij tot genezing. 

Nakijken gebeurt op 3 manieren:

1. Met het blote oog

Dit gebeurt via de zgn. ABCD regel.. Hierbij staat elke letter voor een kenmerk van een naevus dat wijst op mogelijke overgang naar een melanoom. De ABCD regel is oorspronkelijk Engelstalig,

  • de A staat voor Asymmetry (het niet symmetrisch zijn van de naevus),
  • de B voor Border (rand),
  • de C voor Color (kleur),
  • de D voor Diameter (doorsnede, grootte) en
  • de E voor Evolution (verandering). 

Voor de meeste pigmentvlekken zal dit voldoende zijn om een onderscheid te kunnen maken tussen goedaardig, verdacht en kwaadaardig.

2. MET de dermatoscoop

Dit is een soort vergrootglas waarmee de arts naar vlekken kijkt. Ook hier bestaat er bepaalde criteria om een letsels als goed, verdacht of kwaadaardig te catalogeren.

3. wegname en laten nakijken onder de microscoop

In sommige gevallen wordt er besloten om het letsel te laten uitsnijden. Dit wordt gedaan als het letsel duidelijk kwaadaardig  is of wanneer het verdacht is.

Uitsnijden wil dus absoluut niet zeggen dat het letsel kwaadaardig is , maar dat het letsel er verdacht uitziet en dat bijkomend onderzoek nodig is.

Het letsel wordt dan in een labo nagekeken en daar wordt dan beslist tot goed of kwaadaardig.  

In de meerderheid van de gevallen krijgt men het antwoord dat het gaat om een goedaardig letsel zodat u als patient 100% kan gerust gesteld worden.