Blijvende ontharing met laser

BLIJVENDE ONTHARING MET LASER Dr. S Kerre Aarschot  Tel  016 / 56 61 41

Hoe werkt laser-epilatie ?

Het werkt volgens selectieve fotothermolyse.Wat betekent dit ?Alle dingen die we zien hebben een kleur omdat ze bepaalde lichtstralen terugkaatsen.Andere lichtstralen worden geabsorbeerd. Pigmentcellen in de haarfollikels kunnen zeer goed de rode puls, een lichtstoot die door de laser een fractie van een seconde wordt vrijgegeven, absorberen. Door de vrijgegeven warmte worden de haarzakjes vernietigd.

 Hoe lang duurt een behandeling ?

Een lasersessie kan varieren van enkele minuten tot 1 uur of langer, afhankelijk van de oppervlakte.

Voor een optimaal resultaat moet het haar in de groeifase met laserlicht worden behandeld. Omdat niet alle haren  tegelijk in de anagene fase zitten, zijn meerdere behandelingen nodig om een permanente ontharing te bekomen.

Het schema van behandeling is afhankelijk van de te behandelen zone (gelaat-arm-been-bikini-schouder-oksel-borst)

(De vermelde aantallen zijn gemiddelden)

  • Voor benen, rug en armen gebeuren meestal 3 behandelingen met telkens 3 maand tussentijd. Na een jaar gebeuren 1 of 2 nabehandelingen.
  • Voor het gelaat meestal 5 tot 7 behandelingen met 4 tot 6 weken tussentijd.
  • Voor oksel en bikinilijn volstaan meestal 3 behandelingen met minstens 6 weken tussentijd. Na een jaar gebeuren 1 tot 2 nabehandelingen.

 Is laserepilatie pijnlijk ?

De laser die hier gebruikt wordt heeft een gekoelde kop (5°) die een tintelend, wat prikkelend gevoel geeft tijdens de behandeling.De pijnprikkel die door opwarming wordt veroorzaakt wordt daardoor beperkt zodat de behandeling zeer goed wordt verdragen.

 Wat zijn de risico’s ?

Na de behandeling is de huid wat geïrriteerd en kan deze wat zwelling vertonen. Dit is echter afhankelijk van het huidtype.Deze reacties verdwijnen snel (gelaat ong. 3 dagen, lichaam ong. 10 dagen).Een gevoel van zonverbranding kan optreden. Vooral bij gebruinde personen of personen met een donkerder huidtype kunnen er blaren en korstjes optreden (beeld van zonverbranding).Vermindering of toename van het huidpigment kunnen optreden.

Gelieve ALTIJD te verwittigen als u gemakkelijk koortsblaasjes maakt.

Neem in geval van deze neveneffecten steeds contact op met de dokter

 Voor wie is de behandeling geschikt ?

Voor vrouwen en mannen die hun overbeharing als storend ervaren.Belangrijk is dat de huid niet te donker is of door de zon gebruind is, de haren mogen niet te dun of te bleek zijn. De energie van de laser zoekt immers de pigmentcellen onderaan het haar. Bij wit haar zijn deze niet aanwezig en bij een donkere huid neemt de huid zelf teveel energie op.

 Wat mag ik wel /niet voor en na de behandeling ?

  • Voor :  De haarschacht moet aanwezig zijn. Alle ontharingen (was, epileerpincet…) vermijden gedurende 6 weken voor de behandeling. Alleen scheren kan tot 1 week voor de behandeling. Het is noodzakelijk vanaf 6 weken voor de behandeling niet te zonnen of onder een zonnebank te gaan liggen.
  • Na :  Gebruik geen producten op het behandelde gebied, behalve de voorgeschreven crèmes. U mag de behandelde zone wel zachtjes wassen met neutrale zeep. Bij voorkeur tot zes weken na de behandeling geen blootstelling aan de zon. Een tot twee weken na de behandeling zullen de haren uitgroeien, ze vallen vanzelf uit (dit geeft de indruk van hergroei, doch het zijn afgestorven haren).
  • Zes weken voor en zes weken nà de behandeling zonnecrème (sun block) gebruiken, geen zonnebank.

 Wat betekent definitief?

Het merendeel van de haren zal vernietigd worden en de haren die vernietigd zijn zullen definitief wegblijven.Er kan echter een  perecentage van de haren resistent zijn aan de behandeling.

 Wie voert de behandeling uit?

 Aangezien laserbehandeling op de huid gebeurt en er, weliswaar kleine, risico’s , zijn op beschadiging van de huid (vooral  hyper of depigmentatie), wordt dit best uitgevoerd door een gespecialiseerde arts die hierin geschoold is en een goede evaluatie vooraf en achteraf kan maken. In onze praktijk wordt de behandeling dan ook uitgevoerd door artsen met een bijzondere scholing en jarenlange ervaring hierin.